GALLRING

Gallring är en åtgärd som bör göras så fort det är tid att göra den. För varje år du väntar tappar du tillväxt på huvudstammar och skjuter upp diametertillväxten. Om du däremot gallrar i tid får du en bra och växande skog som blir stormfastare och mindre känslig för snöbrott.

SLUTAVVERKNING

Slutavverkning är något som många väntar med alldeles för länge. Direkt när skogen är mogen bör man genast planera för en avverkning. Gammal skog som tappat i tillväxttakt blir som regel en dyr affär att låta stå kvar då den upptar platsen för ny skog att växa till. Visserligen kan virkespriserna spela sin roll i beslutet och vara ett argument till att vänta med avverkningen på kort sikt. Men då ingen av oss kan veta något om morgondagens priser blir det egentligen bara spekulationer. 

Det vi däremot vet är att för varje år vi väntar så tappar vi samtidigt ett helt år av tillväxt! Och frågan blir då ifall spekulationen om ett högre virkespris imorgon verkligen i slutändan betalade tillbaka den tappade tillväxt på grund av en försenad föryngring?

Efter stormarna har dessutom många markägare förstått att det är en väldig risk att låta gammal skog stå för länge.

 

Kontaktperson


VD, Inköpare
Magnus Gunnarsson
Tel 070-874 02 97
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

 

Värne Skogstjänst 574 93 Vetlanda   |    Tel 0383-513 50    |    Fax 0383-513 70     |     Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Google tracking code